Programovatelná osvětlovací soustava pro optický mikroskop - Lošťák, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Programovatelná osvětlovací soustava (POS) využívá komerční dataprojektor a vhodnou optickou přenosovou soustavu za účelem osvětlení vzorku v optickém mikroskopu procházejícím světlem. Teoretická část diplomové práce se věnuje metodám osvětlení v optické mikroskopii pro osvětlení na průchod, jež využívají vkládání optomechanických členů do předmětové ohniskové roviny kondenzoru. Jsou to jak metody klasické, které zvyšují kontrast (metoda temného pole), případně rozlišení obrazu (metoda šikmého osvětlení), tak metoda rotující apertury kondenzoru, která poskytuje 3-D informaci o vzorku. Dále je zde uvedena teorie a základní rozdělení osvětlovacích soustav pro osvětlení vzorku na průchod. Na tuto část navazuje vlastní optický a mechanický návrh optické přenosové soustavy pro POS. V experimentální části jsou uvedeny výsledky zobrazení, kterých bylo dosaženo s dvěma různými uspořádáními POS. Na dvou různých vzorcích bylo ukázáno, že pomocí POS je možné vytvořit stejné osvětlení jako metodami klasickými. Bylo prokázáno, že POS lze nahradit rotující mechanickou aperturu kondenzoru, a získat tak 3-D informaci ze vzorku. Byly představeny některé nové statické i dynamické metody osvětlení.

A programmable illuminating system (PIS) uses a commercial multimedia projector together with a suitable optical relay system in order to illuminate specimens under microscope with transmitted light. The theoretical part of the diploma thesis describes some methods used in the optical transmission microscopy. All of these methods employ physical masks placed in the condenser front focal plane. In the case of the traditional methods the masks are used to enhance contrast (e.g. dark-field illumination) and resolution (oblique illumination). One of the methods (a condenser with rotating aperture) provides the information about the three-dimensionality of the specimen. The next part of the thesis contains the theory and the basic classification of the illuminating systems used in the optical transmission microscopy. An optical and mechanical design of the optical relay system used for PIS is introduced. The experimental part shows the results made with two different PIS arrangements. It was shown on two different specimens that the PIS provides the same illumination as the classical methods. It was also proved that the PIS can simulate the rotating aperture in the condenser front focal plane and thus to give the information about the three-dimensionality of the specimen. Some new static and dynamic illuminating methods were introduced.
Programmable illuminating system for an optical microscope
Keywords: kondenzor s rotující aperturou; programovatelná osvětlovací soustava; Köhlerovo osvětlení; DLP dataprojektor; optický mikroskop; temné pole; šikmé osvětlení; Rheinbergovo osvětlení; condenser with rotating aperture; programmable illuminating system; Köhler illumination; DLP projector; optical microscope; dark-field; oblique illumination; Rheinberg illumination