Optimalizační úlohy v energetice - Němcová, Lucie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Bakalářská práce se zabývá optimalizací kapacity kotle spalovny odpadů, a to z jeho ekonomie provozu. V práci byl vytvořen model spalovny. Model byl aproximován diskretizací, protože se v modelu spalovny vyskytují náhodné parametry s normálním rozdělením. K posouzení kvality aproximace byly vytvořeny intervaly spolehlivosti na základě aplikace náhodného výběru, metody Sled nezávislých náhodných čísel (IRN z angl. independent random number streams) a metody Sled společných náhodných čísel (CRN z angl. common random number streams). V závěru této práce byly použité metody porovnány a navržen minimální počet scénářů, který „dostatečně dobře“ úlohu aproximuje.

This bachelor's thesis focuses on optimization of a boiler's size of a waste incineration plant from an economic point of view. The problem was approximated by discretization because random parameters with normal distribution occured in the incineration plant model. To evaluate the quality of such approximation there were created confidence intervals using random sample information, independent random number streams method and common random number streams method. Used methods were compared and the smallest number of scenarios that aproximates the problem "well enough" was proposed in the last part of this thesis.
Optimization Models in Energy Production
Keywords: Optimalizace; spalovna odpadů; stochastické dvoustupňové programování; interval spolehlivosti; náhodný výběr; Optimization; waste incineration plant; stochastic two-stage programming; confidence interval; random sample