Řezání materiálu vodním paprskem - Veselý, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Tato bakalářská práce popisuje principy použití vysokorychlostního kapalinového paprsku k obrábění materiálu. V první části je uvedeno základní rozdělení kapalinových paprsků a stručný popis zařízení pro generaci vysokotlaké kapaliny. Dále je zmíněno použití kontinuálních paprsků. Hlavní náplní této práce je použití tzv. pulzních paprsků, zvláště pak paprsku modulovaného ultrazvukem. Je popsán rozpad modulovaného vysokorychlostního paprsku na jednotlivé pulzy, náraz takového pulzu na povrch rozrušovaného materiálu a následná eroze v místě dopadu. V poslední části je shrnuto porovnání výkonnosti modulovaného a kontinuálního vodního paprsku.

This bachelor thesis describes principles of utilization of high-speed liquid jet for material machining. In the first part, basic classification of liquid jets and brief description of devices for generating high pressure liquid is presented. Next, using of continuous jets is discussed. Main scope of this work is oriented at the use of so-called pulsed jets, especially at ultrasonically modulated ones. Break-up of ultrasonically modulated high-speed pulsed jet into single pulses, impact of such pulse on the surface of disintegrated material and subsequent erosion in the impact area are described. The comparison of efficiency of modulated and continual water jets is summarized in the last part of the thesis.
Waterjet cutting of material
Keywords: obrábění; vodní; paprsek; modulovaný; pulsy; machining; water; jet; modulated; pulses