Diskrétní modelování šíření transakcí v síti Bitcoin - Marek, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2024)
Technologie blockchain je stěžejním bodem fungování Bitcoinu. Cílem teoretické části této práce je popsat principy, na kterých je technologie blockchain založena a zároveň shromáždit informace o tom, jak jsou transakce šířeny v síti Bitcoin. Cílem praktické části je vytvořit model velmi zjednodušeného Bitcoin Core klienta, který umožňí vytvářet, posílat a přijímat transakce na základě propagačního algoritmu využívaného v síti Bitcoin. Model je následně spouštěn v simulačním prostředí a výsledky simulace jsou analyzovány s cílem určit zdrojový uzel transakce.

Blockchain technology is the core of how Bitcoin works. The aim of the theoretical part of this thesis is to describe the principles on which blockchain technology is based and also to gather information about how transactions are propagated through the Bitcoin network. The aim of the practical part is to create a model of a very simplified Bitcoin Core client that allows to create, send and receive transactions based on the propagation algorithm used in the Bitcoin network. The model is then run in the simulation environment and the simulation results are analyzed to identify the possible source node of the transaction.
Discrete modeling of transaction propagation in Bitcoin
Keywords: blockchain; Bitcoin; Bitcoin Core projekt; peer-to-peer; šíření transakcí; OMNeT++; simulace; blockchain; Bitcoin; Bitcoin Core project; peer-to-peer; transaction propagation; OMNeT++; simulation