Výroba tesařské spojky - Kliš, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Práce se zabývá návrhem technologie výroby součásti z pozinkovaného plechu. Jedná se o tesařskou spojku, která slouží ke spojování dřevěných konstrukcí. Práce je zaměřena na tváření kovů, konkrétně technologii stříhání. Na základě výrobní série 30 000 ks/rok, tvaru a rozměrů součásti byla pro výrobu zvolena metoda postupového stříhání. Dále byly provedeny nezbytné technologické výpočty. Nástroj se skládá z normalizovaných komponent, které byly zvoleny na základě daných norem. Pro výrobu byl zvolen výstředníkový lis S 160 E od společnosti Šmeral Brno a.s. Výrobní cena jedné součásti činní 9 Kč.

The thesis deals with the design of the technology for the production of the galvanized sheet. It is a carpentry joint that serves for joining wooden structures. The work is focused on metal forming, namely cutting technology. Based on the production series of 30,000 pieces/year, the shape and dimensions of the part, the method of shearing was chosen for production. Furthermore, the necessary technological calculations were performed. The tool consists of standardized components that have been selected based on the standards. For production was chosen eccentric press S 160 E from the company Šmeral Brno a.s. The price of one component is CZK 9.
Production of carpentry joints
Keywords: tesařská spojka; postupový nástroj; střižník; střižnice; carpentry joints; progressive tool; punch; cutter