Depozice molekulárních magnetů na „2D“ materiály - Vavrečková, Šárka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá depozicí jedmolekulárních magnetů na 2D materiály a studiem jejich chování na površích. Teoretická část pojednává o jednomolekulárních magnetech, způsobech jejich depozice a vybraných 2D materiálech – grafenu a sulfidu molybdeničitém. Dále jsou popsány fyzikální principy zvolených charakterizačních metod (mikroskopie atomárních sil, Ramanova spektroskopie, rentgenová fotoelektronová spektroskopie a elektronová paramagnetická rezonance). V experimentální části byla provedena exfoliace grafitu a sulfidu molybdeničitého a následně depozice vybraného jednomolekulárního magnetu jak z roztoku tak pomocí termální sublimace. Výsledné vícevrstevnaté vzorky byly posléze charakterizovány pomocí zmíněných metod a na závěr byly diskutovány výsledky.

This thesis deals with deposition of single-molecule magnets on 2D materials and studies their behavior on surfaces. Theoretical part contains information about properties of single-molecule magnets, deposition methods and also information about chosen 2D materials – graphene and molybdenum disulfide. Further, the physical principles of the selected characterization methods (atomic force microscopy, Raman spectroscopy, X-ray photoelectron spectroscopy and electron paramagnetic resonance) are described. In the experimental part graphene and molybdenum disulfide were exfoliated. Afterwards, depositions of single-molecule magnets from solution and by thermal sublimation were made. After that, samples were analyzed using the mentioned methods and results were discussed.
Deposition of Molecular Magnets on „2D“ Materials
Keywords: JMM; depozice; 2D materiály; magnetochemie; SMM; deposition; 2D materials; magnetochemistry