Návrh ohýbačky na plech - Kazda, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá konstrukčním návrhem ohýbačky na plech, určené do domácích dílen, či běžných řemeslnických provozů. V první části práce se nachází zpracovaný přehled obdobných strojů, které jsou aktuálně dostupné na trhu. V druhé části práce byla nejdříve zvolena optimální konstrukční varianta, která vzešla ze tří koncepčních návrhů. Každý návrh byl ohodnocen a na základě multikriteriální analýzy byl zvolen ten nejvhodnější. Výsledné řešení bylo zpracováno do 3D modelu, který je doplněn technickými výpočty a výkresovou dokumentací vybraných uzlů. Následně bylo provedeno ekonomické zhodnocení výsledného řešení, včetně srovnání s vybranými modely z rešeršní části práce.

This bachelor’s thesis deals with the design of a sheet metal bending machine, which is intended for home workshops, or common craft operations. The first part of the thesis contains a overview of similar machines, that are currently available in the shops. In the second part of the thesis was selected the most optimal design, which arose from the three conceptual designs. Each design was rated and on the basis of a multi-criteria analysis were selected the best one. Final design were processed to the 3D model, which have a technical calculations and technical drawings too. After this were made a economic calculations of a final design, including a comparison with a selected models from the research part of this thesis.
Design of sheet bender
Keywords: Ohýbání plechu; návrh ruční ohýbačky plechu; ohýbací stroj; tvářecí stroj; tváření; ohýbání; Sheet metal bending; design of a manual sheet metal bender; bending machine; forming machine; forming; bending