Obrobení náboje kola formulového vozu na CNC obráběcím centru - Jelínek, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Diplomová práce se zabývá návrhem a výrobou pravého zadního náboje kola formulového vozu na CNC obráběcím centru s využitím moderních technologií CAD/CAM. V teoretické části je uveden popis a charakteristika technologie frézování společně s obrobitelností hliníkových slitin. Praktická část se zabývá konstrukcí náboje kola v CAD programu Pro/Engineer, návrhem obráběcích strategií za pomoci CAM programu PowerMILL a samotnou realizací výroby na CNC obráběcím stroji. Práce je ukončena technicko-ekonomickým vyhodnocením vyrobeného dílu.

The master thesis deals with design and manufacturing of rear right formula hub on CNC machining centre by using modern CAD/CAM technologies. The theoretical part is focused on description and characterization of milling technology and machinability of aluminium alloys. The practical part is focused on the designing formula hub in CAD software Pro/Engineer, proposing machining strategies by using CAM software PowerMILL and manufacturing on CNC machine. There is technical economic evaluation of the machined part at the end of the thesis.
Machining of the Formula hub on CNC Machining Centre
Keywords: Frézování; CAD/CAM; Pro/Engineer; PowerMILL; obrábění; náboj kola; slitiny hliníku; formulový vůz.; Milling; CAD/CAM; Pro/Engineer; PowerMILL; machining; formula hub; aluminium alloys; formula car.