Obnova rybníků na Moravě - Drašar, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2016)
Tato bakalářská práce je zaměřena na historii rybníkářství a jeho vývoj na Moravě od prvních zmínek o osidlování tohoto území až po současný stav. V první části práce se zabývám historií rybníkářství obecněji a v případě dostupných zdrojů i konkrétní situací na Moravě. Druhá část již řeší novodobé rybníkářství na Moravě v 19. a 20. století. Následující část je věnována současnému stavu rybníkářství a možnostem obnovy zaniklých rybníků. V poslední části je řešen ideový návrh obnovy konkrétní lokality a navrženo řešení v rozsahu teoretické studie.

This bachelor´s thesis is focused on the history of pond building from the begining of first settlement on the territory to the current state. In the first part is the work focused on the history of pond building generally and with available resources on the specific situation in Moravia. The second part addresses the modern pond building and fish farming in 19th and 20th century. The next section is devoted to the current state of building of the ponds and possibilities of renewal of lost ponds. In the last section is solved posibility of recovery specific area in the range of theoretical studies.
Restoration of ponds in Moravia
Keywords: Historie; rybník; krajina; obnova; Morava; History; pond; landscape; recovery; Moravia