Hydrogely aminodextran-tenzid - fázový diagram - Daňková, Kristýna (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2019)
Tato bakalářská práce pojednává o studiu hydrogelových systémů založených na bázi fyzikálních interakcí opačně nabitých částic, konkrétně kladného polyelektrolytu se záporně nabitým tenzidem. Podle vizuálního vyhodnocení výsledků laboratorního experimentu, který je součástí této práce, byly pro vybrané koncentrační řady polymeru diethylaminoethyl-dextranu hydrochloridu a tenzidů dodecylsulfátu sodného a tetradecylsulfátu sodného sestaveny schématické fázové diagramy, charakterizující vzniklé systémy.

This bachelor thesis deals with a study about hydrogel systems based on the physical interactions of the oppositely charged particles, specifically interactions between positive polyelectrolyte and negative detergent. The phase diagrams were created based on the visual evaluation of results of the laboratory experiment, which is a part of this thesis, for in advance chosen concentration of the polymer diethylaminoethyl-dextran hydrochloride and detergents sodium dodecyl sulphate and sodium tetradecyl sulphate. These phase diagrams characterize incurred dextran systems.
Hydrogels amino-dextran-surfactant: phase diagram
Keywords: hydrogel; polyelektrolyt; tenzid; interakce; fázový diagram; diethylaminoethyldextran hydrochlorid; dodecylsulfát sodný; tetradecylfulfát sodný; hydrogel; polyelectrolyte; detergent; interaction; phase diagram; diethylaminoethyl-dextran hydrochloride; sodium dodecyl sulphate; sodium tetradecyl sulphate