Využití biouhlí jako sorpčního materiálu pro odstranění syntetických vonných látek z vod - Kašparová, Jarmila (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2020)
Syntetické vonné látky (musk sloučeniny) jsou uměle vyrobenými organickými sloučeninami. Použití nachází jako vonné složky přípravků osobní péče. Látky z této skupiny mají schopnost odolávat čistícímu procesu v čistírnách odpadních vod. Fyzikálně-chemické vlastnosti musk sloučenin způsobují jejich akumulaci v živých i neživých složkách ekosystému, kde se chovají jako perzistentní polutanty. Adsorpční proces je považován za jeden z nejvíce používaných separačních a čistících procesů. Adsorpční procesy roztoku šestnácti syntetických vonných látek probíhaly s biouhlím a aktivním uhlím. Mikroextrakce na tuhou fází (SPME) byla použita jako metoda pro extrakci analytů. Plynová chromatografie ve spojení s hmotnostní detekcí (GC-MS) byla aplikována pro finální analýzu, jako detektor byl použit průletový analyzátor (TOF). Data byla proložena adsorpčními izotermami.

Synthetic fragrances (musk) are artificially produced organic compounds. It is used as fragrance ingredient in personal care products. Substances from this group have the ability to withstand the cleaning process in wastewater treatment plants. The physico-chemical properties of musk compounds cause their accumulation in the living and non-living components of the ecosystem, where they behave as persistent pollutants. The adsorption process is considered to be one of the most widely used separation and purification processes. The adsorption processes of a solution of sixteen synthetic fragrances took place with biochar and activated carbon. Solid phase microextraction (SPME) was used as a method for extracting analytes. Gas chromatography coupled with mass spectrometry (GC-MS) was applied for final analysis, time of flight analyzer was used as detector. The data were fitted with adsorption isotherms.
The use of biochar as a sorption material for the removal of synthetic fragrances from water
Keywords: Syntetické vonné látky; adsorpce; SPME; GC-MS TOF; biouhlí; aktivní uhlí; adsorpční izotermy.; Musk compounds; adsorption; SPME; GC–MS TOF; biochar; activated carbon; adsorption isotherms.