Návrh optimalizace výrobního procesu - Neckařová, Ivana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2015)
Tato bakalářská práce je zaměřena na optimalizaci výrobního procesu vyhřívaných dveří ve společnosti SCHOTT FLAT GLASS CR, s.r.o., kde dochází k časovým prostojům z důvodů nevybalancování pracovišť a nepřizpůsobeného layoutu pracoviště dané výrobě. V první části jsou vysvětleny pojmy z oblasti štíhlé výroby, typů plýtvání a balancování pracovišť metodou Yamazumi. Další část je složená z analýzy současného stavu a odhalení činností, které způsobují prostoje. Poslední část obsahuje návrhy možných řešení ke vzniklé situaci, vedoucí ke snížení pohybu s materiálem, lidskými zdroji a takové rozdělení výrobních operací mezi operátory, kdy se odstraní časové prostoje, sníží se výrobní takt a ušetří se výrobní plocha.

This bachelor thesis is focused on the optimization of manufacturing process of heated door at SCHOTT FLAT GLASS CR, Ltd., where downtimes occur as a result of unbalanced workplaces together with inappropriate layout of the workplace in the production. The first part explains the concepts of lean manufacturing, types of wasting and balancing workplaces through Yamazumi method. Further part consists of an analysis of the current state and the unveiling of manufacturing activities responsible for downtimes. The last section includes proposals of possible solutions for the situation, leading to reduced movements of material, human resources and such distribution of manufacturing operations among operators that will result in the elimination of downtimes, reduction of tact time and saving of production area.
Design Optimization of The Production Process
Keywords: Štíhlá výroba; plýtvání; výrobní takt; Yamazumi; snímek pracovní operace.; Lean manufacturing; wastes; tact time; Yamazumi; snapshot of working operation.