Využitie tepelne vodivých nekovových materiálov pre chladiace systémy v automobilovej osvetľovacej technike - Zachar, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Táto práca pojednáva o možnosti využitia nekovových vysoko tepelne vodivých materiálov, a to konkrétne špeciálnych plastových materiálov, obohatených vysoko tepelne vodivou prímesou, za účelom pasívneho chladenia daného zdroja tepla. Práca porovnáva efektivitu takýchto chladičov s klasicky využívanými materiálmi, konkrétne hliníkom. Práca je rozdelená na dve hlavné sekcie, teoretickú a praktickú. Teoretická časť pojednáva o čoraz častejšej problematike chladenia LED (Light emitting diode – Svetlo emitujúca dióda) čipov v automobilovej osvetľovacej technike, kde by sa nové materiály mohli uplatniť, rozoberá možnú náhradu klasických hliníkových chladičov inými materiálmi s výrazne nižšou tepelnou vodivosťou a uvádza problematiku takýchto materiálov. Praktická časť aplikuje problematiku popísanú v časti teoretickej na reálne vyrobené chladiče, ktoré sú porovnávané ako medzi sebou, s ohľadom na ich spôsob výroby, tak aj s hliníkovým náprotivkom za rôznych podmienok. Následne je rozoberaná problematika návrhu chladiča z materiálu, ktorý sa vyznačuje výrazne neizotropnou tepelnou vodivosťou. Záver práce poukazuje na dôležitosť odvodu tepla radiáciou, ktorá môže mať práve v prípade plas-tových chladičov a za konkrétneho použitia veľký význam.

This thesis deals with the use of non-metallic highly thermally conductive materials, more concrete-ly special plastic materials, enriched with highly thermally conductive additives, for the purpose of passive cooling of a given heat source. The thesis compares the effectivity of these heat sinks with the classically used materials, specifically aluminium. The thesis is divided into two main sections, theoretical and practical. The theoretical part deals with a constantly growing need of LED (Light Emitting Diode) chips cooling in automotive head-lamps, where the new materials could be put into effect, analyses possible replacement of classic aluminium heat sinks with different materials with a significantly lower thermal conductivity and introduces problems of such materials. The practical part applies the problematic described in the theoretical one on the actually produced heat sinks, which are compared among themselves, with regard to their method of production, as well as with aluminium counterpart in different conditions. Furthermore, the problematic of de-signing a heat sink made from material which is characteristic for its highly anisotropic thermal con-ductivity is dealt with. The end of the thesis shows the importance of heat dissipation via radiation, which can have a great significance in case of plastic heat sinks and in a specific applications.
Use of thermally conductive non-metallic materials for cooling systems in automotive lighting technology
Keywords: Pasívny chladič; chladenie; neizotropná tepelná vodivosť; plast; automobilový svetlomet; Heat sink; cooling; anisotropic thermal conductivity; plastic; automotive headlamp