Experimentální zařízení pro studium filmu maziva v poddajném kontaktu břitového těsnění s využitím fluorescnece - Michalec, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Bakalárska práca sa zaoberá konštrukčným návrhom zariadenia, ktoré slúži k pozorovaniu hrúbky filmu maziva v líniovom poddajnom kontakte britového tesnenia. Problémom je, že pri použití súčastí z bežne používaných materiálov nie je možné nahliadnuť do ich vzájomného kontaktu. Preto je potrebné jedno z nich nahradiť telesom z opticky priehľadného materiálu, ktoré umožní náhľad dovnútra kontaktu využitím existujúcej aparatúry, ktorou je fluorescenčný mikroskop. V teoretickej časti je popísaná problematika mazania a pozorovacia metóda fluorescencie. Na základe poznatkov bolo navrhnuté zariadenie umožňujúce sledovanie správania maziva. Posledná časť práce detailne rozoberá návrh modifikujúci súčasnú aparatúru a popis jednotlivých častí. Funkčnosť navrhnutého experimentálneho zariadenia bola overená experimentami s použitím minerálneho oleja R834/80.

The thesis deals with design of the device that is used for observation of lubricant film thickness in line, compliant contact of rotary lip seal. The problem is, that with use of components made from standard materials, it is not possible to look inside their contact. Therefore, it is necessary to replace one body by optical transparent material, that will allow the insight into the contact using existing equipment, which is fluorescence microscope. In theoretical part are described issues of lubrication and observing method of fluorescence. Based on findings, there was designed a device allowing observation of lubricant behaviour. The last part of thesis describes modified design of existing equipment and individual components in detail. Functionality of designed experimental rig was verified by experiments using of R834/80 mineral oil.
Experimental rig for study of lubricant film in compliant contact of oil seal using fluorescence technique
Keywords: Experimentálne zariadenie; Izoviskózne-Elastohydrodynamické mazanie; líniový kontakt; Experimental rig; Isoviscous-Elastohydrodynamic lubrication; line contact