Analýza a řešení dopravy ve městě Znojmo - Kovaříková, Ilona (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Diplomová práce se zaměřuje na dopravní situaci v okresním městě Znojmo v Jihomoravském kraji. Práce řeší jednotlivé dopravní módy zejména silniční dopravu a cyklistickou dopravu, ale také dopravu statickou (dopravu v klidu), kdy je řešeno parkování a návrh optimalizace. V diplomové práci je také okrajově řešena železniční a autobusová veřejná doprava. První část práce je věnována stávajícímu stavu jednotlivých módů dopravy v celém katastru města Znojma, ale protože do katastrálního území Znojma spadá doprava i v extravilánu, je práce převážně zaměřena na dopravu v intravilánu. Je analyzováno dopravní zatížení dle Celostátního sčítání dopravy ŘSD a stupeň automobilizace z databází registru silničních vozidel Ministerstva dopravy. V druhé části práce řeší vybraná problematická místa ve Znojmě, návrh opatření pro zlepšení komfortu a bezpečnosti účastníků provozu. Dále je řešeno parkování, kdy bylo město rozděleno do oblastí dle funkčního využití a byly vyhledány nedostatky a následně navrženo optimální řešení.

The thesis focuses on the traffic situation in the district town of Znojmo in the South Moravian Region. The thesis deals with individual traffic modes, especially road traffic and cycling, but also with static traffic (traffic at rest), where parking and optimization design is addressed. The thesis also marginally deals with rail and bus public transport. The first part of the thesis is devoted to the existing state of the individual modes of transport in the entire cadastral area of Znojmo, but since the cadastral area of Znojmo also includes transport in the extravilan, the thesis is mainly focused on transport in the intravilan. The traffic load according to the National Traffic Census of the Regional Directorate of Transport and the degree of motorization from the databases of the Road Vehicle Register of the Ministry of Transport are analysed. In the second part of the thesis, selected problem spots in Znojmo are addressed, and measures for improving the comfort and safety of road users are proposed. Furthermore, parking is addressed, where the city was divided into areas according to functional use and the shortcomings were found and then the optimal solution was proposed.
Analysis and solution of transport in Znojmo
Keywords: Doprava; silniční doprava; dopravní analýza; město; Znojmo; intenzita dopravy; nehodovost; veřejný prostor; doprava v klidu; statická doprava; cyklistická doprava; autobusová doprava; železniční doprava; intravilán.; Transport; road transport; traffic analysis; city; Znojmo; traffic intensity; accident rate; public space; traffic at rest; static traffic; cycling; bus transport; rail transport; intravilan.