REVITALIZACE PŘEDPOLÍ KVĚTNÉ ZAHRADY V KROMĚŘÍŽI - Jursa, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
Cílem projektu bylo nalézt řešení revitalizace zanedbaného prostoru předpolí Květné zahrady v Kroměříži. Jeho provozní a formální stránku a do značné míry i funkční náplň prostoru. Květná zahrada byla vybudována v 17. století olomouckým biskupem Castelcornem a roku 1998 byla zapsána na seznam památek UNESCO. V mém návrhu se snažím zachovat původní členění předpolí, také jeho ideová náplň je uvedena do původních souvislostí. Tvoří tedy samostatnou část zahrady, která se od Květné zahrady liší jak svojí formální stránkou, tak i funkční a ideovou náplní. Celé předpolí jsem rozdělil na tři části. Jedna z nich pak tvoří předprostor Květné zahrady, filtr mezi městským organismem a přísným renesančním členěním zahrady.

Revitalization of Floral Garden in Kromeriz was the aim of my project. Not only a form and a traffic, but its functional content as well. Floral garden was built in the 17th century by bishop Castelcorn and became a UNESCO heritage in 1998. I struggle to preserve original division of a front part of the Floral Garden. Its ideological meaning is original as well. It stays discrete, differs from the Floral Garden not only in form but in function as well. The front part of the garden is divided into three parts. One of them became a filter between organism of a city and strict Renaissance garden.
Revitalization Program of Floral Garden in Kromeriz
Keywords: unesco; kroměříž; květná zahrada; labyrint; unesco; kromeriz; floral garden; maze