Výroby závitů závitníky - Chludil, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství)
Tato diplomová práce se zabývá studiem procesu výroby závitů závitníky, a to od samotného popisu jednotlivých závitů, přes všechny dostupné metody výroby závitů, kontrolu funkčnosti závitů, až po samotné závitníky, materiály, povlaky a jejich rozdělení. V experimentální části se práce zabývá otázkou, zda-li je možno nalézt alternativu k standardní výrobě závitů pomocí řezání závitníky. Touto alternativou se zdá být použití tvářecích závitníků. Experiment probíhal za konstantních řezných podmínek a skládal se ze dvou částí, jedna byla výroba závitů do předvrtaných průchozích děr a druhá byla výroba závitů do předvrtaných neprůchozích děr. Výsledkem experimentu bylo zjištění průběhu řezného momentu v závislosti na čase a velikost opotřebení zkoumaných druhů závitníků, kdy všechny naměřené hodnoty bylo potřeba statisticky zpracovat a poté vyhodnotit závěry.

This thesis deals with the study of production process of threads by screw-taps from the very description of the individual threads through all the available methods of the threads production, thread control function, up to the actual taps, materials, coatings and their distribution. In the experimental part the thesis deals with the question whether it is possible to find an alternative to the standard production of threads using cutting by taps. This alternative seems to be the use of forming taps. The experiment took place under constant cutting conditions and consisted of two parts, one of them was the production of threads into the pre-drilled through holes and the second one was the production of threads into the pre-drilled impassable holes. The result of the experiment was finding the course of the cutting moment depending on the time and the amount of wear of the examined kinds of taps when all the measured values had to be statistically processed and conclusions were then evaluated.
Production of threads with taps
Keywords: závity; závitníky; výroba vnitřních závitů; trvanlivost; threads; taps; production of internal threads; durability