Segmentace cév sítnice ve 3D obrazech z optické koherentní tomografie - Žáková, Eliška (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Práce je věnována teoretickému seznámení se s optickou koherentní tomografií, strukturou oka a sítnice a možnostmi segmentace cév sítnice ve snímcích z OCT. Dále práce se zabývá segmentací vrstev sítnice pomocí programu OCTSEG, které jsou důležité pro segmentování cév. Následně jsou pomocí čtyř různých algoritmů využívajících průměr, medián, minima a maxima, vytvořeny 2D projekce cév v zájmové vrstvě sítnice. Jako zájmová vrstva jsou zvoleny vrstvy sítnice, ve kterých jsou nejpatrnější stíny cév. Tato oblast byla segmentována programem OCTSEG. V projekcích jsou následně segmentovány cévy a výsledky jsou porovnány. Nejpřesnější detekce se dosáhlo z projekcí vytvořených metodou maxim. Ve druhém případě byla úspěšnější detekce uvažující složku pozadí.

The thesis deals with optical coherence tomography theory, eye and retinal structure and possibilities of retinal blood vessel segmentation in OCT scans. Further the segmentation of retinal layers used for blood vessels segmentation by OCTSEG application is shown. In the end 2D projections in the chosen layer of retinal blood vessels by different algorithms using mean, median, minimums and maximums in which are later segmented blood vessels are made and the results are compared. The best detection of blood vessels is in 2D projections made by algorithm using maximums. In the second case was better results of detection including background noise.
Segmentation of retinal blood vessels in 3D images from optical coherence tomography
Keywords: Optická koherentní tomografie (OCT); segmentace cév sítnice; automatická segmentace; 2D projekce cév sítnice; Optical coherence tomography (OCT); segmentation of retinal blood vessels; atomatic segmentation; 2D projections of retinal blood vessels.