Metody měření výkonnostních a kvalitativních parametrů datových sítí - Sukup, Luboš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Diplomová práca obsahuje vypracovanie problematiky merania kvalitatívnych a výkonnostných parametrov v dátových sieťach. Sú tu popísané hlavné technológie ako ovplyvňujú kvalitatívne a výkonnostné parametre a vplyv na týchto parametrov na hlasové, video a dátové služby. Ďalej sú vymenované niektoré metódy merania parametrov dátovej siete. V praktickej časti je vybraná jedna metóda merania parametrov siete a vlastnosti tejto metódy sú demonštrované na názorných príkladoch.

Master thesis involves the development of quality measurement issues and performance parameters in data networks. It describes the main technologies as they affect the quality and performance parameters and the effect of these parameters for voice, video and data services. Next are listed some methods for measuring parameters of the data network.In the practical part is selected one method of measuring network parameters and properties of this method are demonstrated by illustrative examples.
Methods for measurement of data network performance and quality parameters
Keywords: kvalitatívne parametre; výkonnostné parametre; oneskorenie; latencia; jitter; dátová sieť; TCP; IP; TCP/IP; chybovosť; meranie; kvalita; QoS; QoE; RTT; priepustnosť; Netflow; Syslog; Wireshark; riadiaca sieť; quality parameters; performance parameters; delay; latency; jitter; data network; TCP; IP; TCP / IP error; measurement; quality; QoS; QoE; troughtput; Netflow; Syslog; Wireshark; management network