Energetické stroje využívané ve tváření - Koukal, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
Bakalářská práce obsahuje charakteristiku energetických strojů, základní rozdělení a stručný přehled jednotlivých typů energetických strojů využívaných ve tváření. V práci jsou charakterizovány používané stroje. U každého typu je uveden základní popis a princip s příklady praktického použití.

The bachelor thesis provides characterization of energy machines, basic division and a brief overview of the various types of energy machines used in metal forming. Used machines are characterized in this thesis. Basic description and principle with examples of practical usage are stated for each type of energy machines.
Energy machines for forming technologies
Keywords: energetický stroj; tvářecí stroj; buchar; tváření; energy machine; forming machine; forging hammer; forming