Praktický příklad ocenění vodohospodářské úpravy vodního toku na lesních pozemcích jako protiklad možné škody na majetku vzniklé následkem povodní - Bureš, Petr (Vysoké učení technické v Brně, Ústav soudního inženýrství, 2012)
Předmětem a cílem publikovaného příspěvku s názvem „Praktický příklad ocenění vodohospodářské úpravy vodního toku na lesních pozemcích jako protiklad možné škody na majetku vzniklé následkem povodní“ je navržení a ocenění přírodě blízkého protipovodňového opatření na vodním toku v extravilánu s následným cílem porovnání vyčíslených investičních nákladů stavby s potencionální škodou na nemovitém majetku, která by vznikla následkem povodňového průtoku (povodňové vlny) v intravilánu obce. Zde prosím uveďte abstrakt článku v českém nebo slovenském jazyce. Článek pojednává o možnosti využití extravilánu, lesních pozemků s údolní nivou k zvýšení retenční schopnosti krajiny, posílení vodohospodářské funkce lesa, zvýšení zásoby podzemní vody a její využitelnosti pro lesní ekosystémy a tím následně přispět k posílení aktivní protipovodňové ochrany intravilánu obcí situovaných v zájmovém povodí vodního toku. Aktivní přístup řešení publikované problematiky v povodí může vést k výraznému snížení nebo omezeni na minimum škod na nemovitém majetku při povodňových průtocích v obcích.

Object and purpose of the published post titled "A practical example of awards water treatment water flow on forest land as opposed to possible damage to property resulting from floods," is to design and appreciation of nature nearby flood protection measures the water flow in extraregion community with subsequent comparison to figures of the investment costs of building potential damage to real property which resulted from the flood flow (flood wave) in the urban community. The article discusses the possibility of using extraregion, forest land in the valley cheese to increase the retention capacity of the landscape, water features enhance the forest, increasing supplies of underground water and its relevance for forest ecosystems, and consequently contribute to the strengthening of flood protection active urban communities located in the catchment area pet stream. Active approach in solving the problems published in the watershed can lead to significant reduction or minimized damage to real property during flood flows in the municipalities.
A practical example of awards water treatment water flow on forest land as opposed to possible damage to property resulting from floods
Keywords: vodní tok; lesní pozemek; povodí; ocenění škody; údolní niva; přírodě blízká protipovodňová opatření; škoda na majetku; povodňový průtok; povodňová vlna; břehové porosty; water flow; forest land; river; damage awards; alluvial plain; semi-natural flood technical measures; damage to property; flood flow; flood wave; riparian vegetation