Vysokovýklopná lopata - Petro, Roman (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Tato diplomová práce řeší konstrukční návrh vysokovýklopné lopaty pro nakladače New Holand B100 a B110. Úvodem jsou pospány provozní podmínky, přepravovaný materiál a rypadlo-nakladač B100, B110. Jsou zde uvedena možná konstrukční řešení a vlastní konstrukční návrh. Následuje kinematický rozbor vykládání materiálu a statická analýza na lopatě a rámu. Na statickou analýzu navazuje kontrola čepů a pevnostní analýza lopaty i rámu pro různé zatěžovací stavy provedená metodou konečných prvků

This diploma thesis solves construction project high dumping shovel for back hoe loader New Holland B100 and B110. There are described operating conditions in the introduction, transport material and technical parameters for back hoe loader B100, B110. There are mentioned possible construction’s solutions and own design. Follow the kinematics analysis of material’s dumping and the static analysis on shovel and frame. This is connected with following peg’s control and the solidity analysis of shovel and frame for different load cases, where the MFE was used
High loading shovel
Keywords: Vysokovýklopná lopata; rám; rypadlo-nakladač; hydromotor; pevnostní analýza; statická analýza; zatěžovací stav; čep; High loading shovel; frame; backhoe loader; hydraulic motor; solidity analysis; static analysis; load case; peg