Svařování otěruvzdorných ocelí laserovým svazkem - Sklenář, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
Projekt vypracovaný v rámci inženýrského studia porovnává svařování otěruvzdorného materiálu HARDOX 400, metodou svařování vláknovým laserem, která bude porovnávána s metodou svařování MAG a za použití různých ochranných plynů (Argon a Helium). V rámci teoretické části sem zpracoval obě technologie svařování a problematiku oceli s vyšší pevností. V experimentální části byly provedeny a vyhodnoceny destruktivní mechanické zkoušky a to zkouška lámavosti, příčná zkouška tahem, zkouška makrostruktury a zkouška mikrostruktury svarů. V závěru diplomové práce vyvozeny konečné výsledky experimentu.

The project, prepared by the engineering study compares the welding abrasive steel HARDOX 400, fiber laser welding method, which will be compared with a MAG welding method and using different protective gases (argon and helium). In the theoretical part, i worked both welding technology's and the issue of high-strength steel. In the experimental part were performed and evaluated by destructive mechanical testing and bending test, the transverse tension test, test macrostructure and microstructure of welds. In conclusion the thesis deduced the final results of the experiment.
Laser welding of the abrasive steel
Keywords: svařování; vláknový laser; MAG; otěruvzdorné oceli; HARDOX 400; welding; fiber laser; MAG; abrasive steel; HARDOX 400