Dálkově řízené vozítko poháněno stlačeným vzduchem - Štěpán, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Bakalářská práce se zabývá výrobou dálkově ovládaného vozítka poháněného stlačeným vzduchem, který je jedním z důležitých pohonných a akumulačních médií. Konstrukce je vymezena soutěží Pneuracer. Nejdříve byl vytvořen přehled pravidel, disciplín a možností řešení jednotlivých částí vozítka. Těmi jsou nosná konstrukce, přenos výkonu, pneumatický obvod a elektrický obvod. Na základě analýzy tratí byly zvoleny hlavní parametry. Podle nich pak byla vybrána finální řešení konstrukčních uzlů. Sestavené funkční vozítko má rozměry 570 mm x 330 mm x 225 mm a váží 3 929 g. Na soutěžních dráhách pro závody acceleration race, arcade race a long distance s ním bylo dosaženo dojezdu 67,3 m a průměrné rychlosti 0,46 m s-1. V porovnání s výsledky 1. ročníku soutěže tedy není konkurenceschopné a jsou proto navržena možná vylepšení.

This bachelor's thesis deals with the manufacture of a remote-controlled car powered by compressed air, which is one of the important propulsion and accumulation media. Construction is defined by the Pneuracer competition. Firstly, the theseis displays an overview of the rules, disciplines, and possible solutions of the construction. These consist of the supporting structure, power transmission, pneumatic circuit, and electrical circuit. The main parameters were selected based on an analysis of the tracks. The final solutions of the individual parts were decided according to these parameters. The assembled vehicle is fully functional; it measures 570 mm x 330 mm x 225 mm and weighs 3 929 g. It’s maximum reach is 67,3 m and average speed of 0,46 m s-1. Based on these outcomes, vehicle is not competitive when compared to the results of the 1st competition’s contestants. Threfore, possible improvements are proposed in the discussion.
Remote controlled air-powered car
Keywords: pneumatický pohon; RC autíčko; stlačený vzduch; výroba autíčka; pneumatic propulsion; RC car; power transfer; car assembly