Ladění výkonnosti databází - Paulíček, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2011)
Úkolem této práce bylo seznámení se s nedostatečným výkonem databází a jejich možným zrychlením pomocí optimalizace konfigurace databáze, použití výkonnějšího hardwaru a paralelizace. Diplomová práce obsahuje popis relačních databází, úložných médií a různých forem paralelizace s jejich využitím v databázových systémech. Následuje popis implementace vytvořeného testovacího programu k ověření výkonnosti databáze. Program byl následně použit pro změření výkonu databáze PostgreSQL v jednotlivých testech. Testy byly zaměřeny na optimalizaci konfigurace databáze, porovnání více typů hardwarových konfigurací, porovnání různých databázových systémů (PostgreSQL, Oracle) a zrychlení databáze při použití paralelní metody "partitioning". Jejich vyhodnocení je obsahem poslední části práce.

The objective of this thesis was to study problems of an insufficient database processing performance and possibilities how to improve the performance with database configuration file optimizations, more powerful hardware and parallel processing. The master thesis contains a description of relational databases, storage media and different forms of parallelism with its use in database systems. There is a description of the developed software for testing database performance. The program was used for testing several database configuration files, various hardware, different database systems (PostgreSQL, Oracle) and advantages of parallel method "partitioning". Test reports and evaluation results are described at the end of the thesis.
Database Performance Tuning
Keywords: Relační databáze; ladění výkonu; optimalizace konfiguračního souboru PostgreSQL; pgbench zrychlení; škálovatelnost; paralelizace; paralelní zpracování; paralelní operace; paralelní architektury; úložná média; RAID; Relational database; performance tuning; PostgreSQL database configuration file optimization; pgbench; speed up; scale up; parallelism; parallel database; parallel processing; parallel operations; parallel architectures; storage media; RAID