Optimalizace v zadní části zpětného překladače - Kollár, Jaroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2023)
Tato práce se zabývá návrhem a tvorbou optimalizací v zadní části zpětného překladače. Úlohou těchto optimalizací je vylepšit čitelnost produkovaného zdrojového kódu. V úvodu jsou poskytnuty základní informace o reverzním inženýrství a zpětných překladačích, které slouží pro účel uvedení do dané problematiky. Poté následuje analýza produkovaného kódu zpětným překladačem s cílem obeznámit čtenáře s navrženými optimalizacemi pomocí názorných ukázek. Dále následuje hlavní část této práce, která se věnuje popisu návrhu a implementace jednotlivých navržených optimalizací. Poté následuje popis technik, které byly využity při testování. V závěru práce jsou shrnuty dosažené výsledky a jejich přínos.

This bachelor's thesis describes the design and implementation of optimizations in the retargetable decompiler's back-end. The purpose of these optimizations is to improve readability of the produced source code. In the introduction, basic information about reverse engineering and decompilation is provided. Then, there is an analysis of the source code produced by the decompiler to familiarize the reader with the proposed optimizations. After that, there is the main part of this work, which describes the design and implementation of the proposed optimizations. It is followed by mentioning the techniques that were used for testing. The present work is concluded by a summary of the achieved results and their benefits.
Optimizations in the Decompiler's Back-End
Keywords: Reverzní inženýrství; zpětný překlad; zadní část zpětného překladače; optimalizace; čitelnost zdrojového kódu; Reverse engineering; decompilation; decompiler's back-end; optimization; source code readability