Barn house ve Slezsku - Kostialová, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2023)
Cílem bakalářské práce byl návrh rodinného domu pro čtyřčlennou rodinu. První část práce zahrnuje architektonické a konstrukční řešení, včetně posouzení z hlediska stavební tepelné techniky, akustiky, denního osvětlení, proslunění a řešení požární bezpečnosti. Druhá část práce zahrnuje koncepční řešení systémů technického zařízení budov a prováděcí projekt vzduchotechniky. Dům je situován v klidné části Havířova na rovinném pozemku. Dům je obdélníkového tvaru se sedlovou střechou. V prvním nadzemním podlaží se nachází zádveří, technická místnost, chodba, WC, komora, koupelna, spíž, obývací pokoj s kuchyňským koutem s přístupem na terasu. V podkroví se nachází dva dětské pokoje, koupelna, ložnice, pracovna a dvě šatny. Na východní a západní stranu jsou orientovány prosklené fasády. Celková podlahová plocha domu je 264 m2. Na severovýchodní straně domu u příjezdové cesty se nachází kryté stání a kůlna. Nosné stěny jsou z vápenopískových tvárnic s izolací z minerálních vláken a jsou opláštěny dřevěným obkladem. Příčky jsou z pórobetonu. Ztracené bednění je svisle zatepleno tepelnou izolací XPS. Základové pásy jsou monolitické železobetonové. Stropní deska je tvořena předpjatými stropními panely. Plechová střešní krytina je umístěna na dřevěném krovu. Otvorové výplně jsou dřevohliníkové s izolačním trojsklem. Před okny obytných místností jsou umístěny venkovní žaluzie. Vytápění, chlazení a ohřev teplé vody zajišťuje tepelné čerpadlo vzduch/voda. Větrání je zprostředkováno vzduchotechnickou jednotkou s rozvody v podhledech a následně talířovými ventily nebo vzduchovými difuzory. Na jižní straně střechy jsou instalovány fotovoltaické články, které jsou integrovány do plechové krytiny. Dešťová voda je shromažďována v akumulační nádrži a využita pro zalévání. Objekt je připojen k vodovodnímu řadu, ke kanalizační stoce, má přípojku síťového kabelu i elektrického vedení.

The aim of the bachelor's thesis is to design a passive single-family house for four people. First part of the thesis presents the structural and architectural project documentation including building physics evaluation and the second parts proposes the solution of building services. The house is located on the flat plot by the forest on the suburbs of Havířov. This rectangular shaped house has one floor and an attic with the gable roof. On the ground floor is entrance hall, utility room, hall, toilet, bathroom, pantry, living room with the kitchen with the access onto the west facing deck. Upstairs is a cloakroom, two children's bedrooms, second bathroom, master's bedroom with walk-in-wardrobe and the home office. The glazed facades are oriented to the east and to the west. The total floor area of the house is 264 m2. The covered parking and tool-shed will be located on the northeast side of the house by the access to the property. The load-bearing walls are form sand-lime blocks with mineral insulation and wooden cladding, the partitions are from aerated concrete. Strip foundations, insulated by extruded polystyrene, are from reinforced cast-in-place concrete, floor slab is from prefabricated prestressed concrete panels. The metal roofing is on timber roof truss. Windows and entrance door are wood-aluminium with triple glazing. Floor heating, cooling and warming water in this house is provided by air/water heat pump. Ventilation is provided by ventilation unit with ducts in suspended ceilings and plate valves. On the south side in the metal roofing are integrated very thin photovoltaic panels. Storm water is collected in accumulation tank for later use. Summer overheating is reduced with external blinds. The house is connected to the water service pipe, sanitary sewer, electricity service cable and optical cable. The thesis also solves fire safety and building physics including daylighting, acoustics, and the energy certificate of the house.
Modern barn house in Silesia
Keywords: Rodinný dům; vápenopískové tvárnice; stavební fyzika; technická zařízení budov; vzduchotechnika; průkaz energetické náročnosti budov; Single family house; sand-lime masonry; building physics; building services; mechanical ventilation; energy certificate