Návrh ochranných vodohospodářských opatření pro snížení ohrožení zastavěného území obcí Fryčovice a Hukvaldy - Kološ, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Tato diplomová práce je teoreticky i prakticky zaměřena na negativní účinky deště. Jejím cílem je podrobná analýza a vyhodnocení erozních a odtokových poměrů a následný návrh protierozních a protipovodňových opatření. To vše ve třech katastrálních územích (Sklenov, Rychaltice, Fryčovice) povodí Ondřejnice. Pro dosažení cíle práce bylo využito modelové analýzy za pomocí programů ArcGIS, DesQ-MaxQ a jiných v kombinaci s hodnotící metodou USLE a také osobních terénních průzkumů a místního šetření. Návrhy opatření byly provedeny v zájmu ochrany obyvatelstva, přírody a krajiny.

This Master´s thesis is concentrated theoretically and practically on negative effects of rain. The aim of this work is to analyse and evaluate the erosion and drainage conditions in detail and then make proposal of erosion and flood protection. All of this refers to three land register areas (Sklenov, Rychaltice, Fryčovice) in Ondřejnice catchment area. Model analysis using ArcGIS, DesQ-MaxQ and others combined with USLE evaluation method and field exploration were used to achieve goals of this work. Proposals of erosion and torrent control were made to protect the population, nature and landscape.
Proposal of protective soil and water conservation measures to reduce the threat to the built-up area of the municipalities of Fryčovice and Hukvaldy
Keywords: Eroze; USLE; Kritický bod; Protierozní; Protipovodňové; Návrh; Ondřejnice; Hukvaldy; Fryčovice; Erosion; USLE; Critical point; Erosion control; Torrent control; Proposal; Ondřejnice; Hukvaldy; Fryčovice