Přehled konstrukčních řešení ostruhového podvozku a jejich aplikace v praxi - Zlámal, Zbyněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Tato práce se zabývá charakteristikou ostruhových podvozků letadel. Společně s jejich geo-metrickým uspořádáním jsou zde rozebrány prvky stability okolo jednotlivých os při pohybu po dráze. Pro destabilizující prvky působící na letoun je proveden rozbor příčin jejich vzniku a soubor faktorů, kterými jsou ovlivňovány. Stejně je naloženo i s prvky, které naopak stabi-litu podporují. Následuje rozbor vývoje ostruhového přistávacího zařízení od počátku letec-tví do současnosti. Také je poukázáno i na experimentální konstrukce podvozků, jež měly stabilitu podvozků zvýšit. Na závěr jsou získané poznatky aplikovány na podvozek zvolené-ho letounu s následným zhodnocením a navržením úprav, které by jeho stabilitu kladně ovlivnily.

This thesis deals with the characteristics of aircraft spur landing gears. Together with their geometrical arrangement, the elements of stability around individual axes during movement along the runway are discussed. For the destabilising elements acting on the aircraft, the causes of their occurrence and the factors by which they are influenced are analysed. The same analysis was performed on the elements which, on the other hand, promote stability. This is followed by an analysis of the evolution of the spur landing gear from the beginning of aviation to the present. It is also pointed out that experimental designs of landing gears were designed to increase the stability of the landing gear. Finally, the gained knowledge is applied to the landing gear of the selected aircraft with subsequent evaluation and suggesti-on of modifications that would positively affect its stability.
Overview tail gear design solutions and their application in practice
Keywords: Ostruhový podvozek; konvenční podvozek; vývoj podvozků; geometrie podvozku; stabilita podvozku; typy ostruhového podvozku; shimmy kmitání; Piper J-3 Cub; Taildragger landing gear; conventional landing gear; development of landing gear; tail-dragger landing gear geometry; stability of landing gear; types of taildragger landing gear; shimmy; Piper J-3 Cub