Hodnocení ekonomické efektivnosti veřejných stavebních projektů - Dufek, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební)
Práce se zabývá hodnocením ekonomické efektivnosti veřejných stavebních projektů. V úvodu práce je provedeno odůvodnění nutnosti sledovat ukazatele efektivnosti veřejných stavebních investic ve vztahu k možnostem stabilizace veřejných rozpočtů. Dále je rozebrán historický vývoj a současný stav právní úpravy vztahující se k investování veřejných prostředků do stavebních projektů. Následuje rozbor dostupných metod hodnocení ekonomické efektivnosti veřejných investic. V rámci práce byl proveden výzkum mezi představiteli nejvýznamnějších veřejných investorů v ČR. Byl zkoumán jejich přístup k hodnocení efektivnosti stavebních investic. Výsledky tohoto výzkumu a popsané příklady dobré a špatné praxe veřejných investorů jsou shrnuty do metodických doporučení a návodů pro veřejné investory, jak do rozhodovacího procesu o veřejných stavebních projektech implementovat hodnocení jejich ekonomické efektivnosti.

The dissertation concerns on an evaluation of public construction projects efficiency. In the beginning is made the explanation of necessity to monitor the indicators of public construction investment efficiency in relation with possibility of stabilization of public budgets. Afterwards is examined the historical development and the actual status of legislative dealing with investment of public founds into construction projects. Subsequently is made the analysis of available methodology for evaluation of public investment economical efficiency. Within the dissertation was made the survey between the representatives of most important public investors in the Czech Republic. Their attitude to evaluation of construction investment efficiency was examined. The results of survey and good and bad praxis examples are concluded into methodical recommendation and instructions for public investors in order to implement into the decision making process about the public construction projects the evaluation of economical efficiency.
Evaluation of economical effectivness of public construction projects
Keywords: veřejné zakázky; veřejné stavební investice; náklady životního cyklu; hodnocení efektivnosti; CBA analýza; studie proveditelnosti; public order; public construction investment; life circle costs; evaluation of efficiency; CBA analysis; feasibility study