Využití ultrazvuku pro zkoušení betonu v mostních konstrukcích - Olejková, Sabina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
V rámci bakalářské práce jsou rozebrány druhy diagnostických metod, podrobněji metoda ultrazvuková – její principy a možnosti využití na stávajících betonových konstrukcích. Dále jsou zpracovány výsledky měření na zkušebních vzorcích pomocí ultrazvuku, které jsou porovnány s výsledky zkoušek pevnosti v tlaku. V práci jsou také zmíněny kalibrační vztahy popsané v českých technických normách.

There are analyze kinds of diagnostic methods in terms of bachelor’s thesis. It is written about principles of ultrasonic pulse method and its options of usage on the current concrete structure. There are processed results of measurement on the testing samples which will be compared with results of stress strength. There is also spoken about calibration relationships in the bachelor’s thesis. Calibration relationships are described in Czech technical norms.
Use of ultrasound testing of concrete in bridge structures
Keywords: Rychlost šíření ultrazvuku; Doba průchodu; Rovnoměrnost betonu; Pevnost v tlaku; kalibrační vztahy; nedestruktivní zkoušení; ultrazvuková impulsová metoda.; Ultrasonic pulse velocity; transit time; uniformity of concrete; stress strength; calibration relationships; non-destructive testing; ultrasonic pulse method.