Řešení problému kanadského cestujícího - Pavlovič, Dávid (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Táto práca sa zaoberá riešením problému kanadského cestujúceho. Predstavme si, že cestujúci má mapu, na ktorej je každá cesta spojená s časom potrebným na jej prejdenie. Táto mapa však nemusí byť úplne spoľahlivá a na niektorých úsekoch môže byť tamojšími podmienkami cesty spôsobené, že čas na prejdenie daného úseku bude dlhší, alebo že priechod bude nemožný. Práca sa zaoberá prehľadom typov tohto problému a ich riešeniami. Ďalej sa zaoberá popisom dvoch aplikácií implementovaných v jazyku Python, ktoré slúžia na overenie daných stratégií riešenia problému. Na záver sú vyhodnotené dané experimenty a porovnaná efektivita daných stratégií.

This thesis deals with Canadian traveller problem. Imagine a traveller that have a map on which every road is associated with time that is needed to get through this road. Hovewer, this map may not be totally reliable, and the time needed to pass through on some of the roads may be different due to bad road conditions, or the pass will be impossible. This thesis deals with type overview of this problem and the solutions. Further, the thesis deals with the description of two applications implemented in Python, which serves on verification of the strategies. The final part contains experiments and comparison of effectiveness of selected strategies.
Solving Canadian Traveller Problem
Keywords: Problém kanadského cestujúceho; stochastická optimalizácia; adaptívna stratégia; Canadian traveller problem; stochastic optimization; adaptive strategy