Výpočtové modelování aerodynamického hluku způsobeného bočním zrcátkem automobilu - Vobejda, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá výpočtovým modelováním aerodynamického hluku, který vzniká uvnitř kabiny automobilu. Vúvodní části diplomové práce je vytvořen zjednodušený model geometrie osobního automobilu a vnitřního akustického prostoru. Dále jsou prováděny výpočty proudění kolem vytvořeného modelu geometrie. Diskutovány jsou různé modely turbulence. Na základě výsledků zprvotní CFD simulace je potom provedena úprava geometrie zrcátka.Výsledky z výpočtového modelování jsou poté použity pro řešení výpočtového modelování hluku uvnitř kabiny osobního automobilu.

The master’sthesis deals with numerical modelling of aerodynamic noisewhich arisesinside of the carcabin. In the first part ofthe thesis simplified model of geometry of the car and of the inside acoustic pressure arecreated. After that numerical analysis of created models of geometry are doneandvarious models of turbulenceare discussed. The results of these CFD simulationswhere then used for changing the model of geometry of the wing mirror. Outputs of these simulations were used for solving the numerical analysis of noise in the car cabin.
Computational modelling of aerodynamic noise caused by the car’s side mirror
Keywords: Auto; zrcátko; CFD simulace; aerodynamický hluk; Ansys Fluent; Car; wing mirror; CFD simulation; aerodynamic noise; AnsysFluent