Výroba kotevního prvku - Hájek, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
Vypracovaný projekt v rámci bakalářského studia řeší návrh technologie výroby kotevního prvku. Součást je vyrobena z plechového svitku z oceli 11 373 o tloušťce 5 mm ve výrobní sérii 150 000 ks/rok. Z uvažovaných výrobních technologii byly vybrány jako nejoptimálnější metody stříhání a ohýbání. Literární studie se zabývá problematikou zvolených výrobních technologií. Na základě technologických výpočtů byl navržen sdružený postupový nástroj. Podle velikosti celkové tvářecí síly byl zvolen excentrický lis LKDR 315, který dosahuje jmenovité síly 3150 kN.

The project in this bachelor thesis solves a proposal of technology of a wall clamp manufacture. The part will be made of rolled coils (5 mm thick), from steel 11 373 in production of 150 000 pieces a year. Shearing and bending were the most optimal methods chosen from the considered manufacture technologies. The literary study is devoted to the study of chosen technologies. Based on the technological calculations, a transfer combined tool was suggested. According to the size of the overall mould force, an eccentric press LKDR 315 was chosen. This press reaches nominal force of 3150 kN.
Manufacturing of wall clamp
Keywords: Ocel 11 373; plošné tváření; stříhání; ohýbání; sdružený postupový nástroj; 11 373 steel; sheet metal forming; shearing; bending; transfer combined tool