Model vozidla redukované složitosti se samořídicími schopnostmi - Kubový, Matej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2022)
Cieľom tejto práce je navrhnúť a zrealizovať model vozidla redukovanej zložitosti so samoriadiacimi schopnosťami s použitím bežne dostupných komponentov. Hlavná časť riešenia pozostáva zo stavebnice LEGO s doplnením výpočtovej platformy RaspberryPi. Pohyb vozidla po navigačnej línií zabezpečuje spracovanie obrazu zo zabudovanej kamery. Podarilo sa vytvoriť systém pozostávajúci z ľahko dostupných a finančne nenáročných komponentov, ktorý sa dokáže autonómne pohybovať v priestore. Výsledkom práce je tiež demonštrovanie procesu spracovania obrazu a vyhodnotenie experimentov zameraných na overenie funkcionality riešenia.

The main goal of this bachelor's thesis is to design and implement a model vehicle of reduced complexity with self-steering capabilities using commonly available components. The main part of the solution consists of a LEGO kit with the addition of the Raspberry Pi computing platform. The movement of the vehicle along the navigation line is ensured by the image processing from the built-in camera. It has been possible to create a system consisting of easily accessible and inexpensive components that can move autonomously in area. The result of this thesis is also a demonstration of the image processing and evaluation of experiments focused on functionality verification.
Lightweight Self-Steering Model Vehicle
Keywords: samocinne riadenie; autonomne vozidlo; nasledovanie ciary; strojove videnie; Raspberry Pi; self-steering; autonomous vehicle; line-follower; machine vision; Raspberry Pi