Výroba modelu ozubeného soukolí metodou FDM tisku - Frátrik, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou 3D tisku ozubeného soukolí. V první části jsou stručně shrnuty procesy 3D tisku, vybrané druhy Rapid Prototyping s ohledem na metodu FDM a vlastnosti materiálů používaných při této metodě. Druhá část práce se zabývá návrhem modelu ozubeného soukolí, vycházející z převodovky kuchyňského mixéru. Převodovka byla navržena v 3D modelovacím programu Autocad inventor 2013 a vytištěna na Reprap tiskárně Sinuhed. Na závěr je uvedeno technicko-ekonomické zhodnocení výroby modelu.

This bachelor thesis deals with an issue of 3D printing of gears. In the first part are concisely summarized processes of 3D printing, selected types of Rapid Prototyping considering the FDM and properties of materials used in this method. The second part deals with a suggestion of gears model based on the gearbox of the kitchen blender. Gearbox was designed in 3D modeling program Autocad inventor 2013 and printed on the Reprap printer Sinuhed. There is techno-economic appreciation of production of the model in conclusion.
Production of gears model on FDM printer
Keywords: rapid prototyping; FDM; 3D tisk; ABS; ozubené kolo; rapid prototyping; FDM; 3D printing; ABS; gear