Stanovení objemové roztažnosti materiálů - Silvestr, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Tato Bakalářská práce se zabývá stanovení objemové roztažnosti materiálu materiálů. Nejprve jsem se zabýval měřením hustoty tuhých a kapalných materiálů, ze kterých jsem vypracoval přehled. Dále jsem se soustředil na aplikaci objemové a délkové roztažnosti v praxi a vytvořil jsem tabulku hustot materiálů a jejich příslušných teplotních součinitelů objemové či délkové roztažnosti. Poslední část se zaměřuje na praktické měření jednou z uvedených metod a jejich automatizaci.

This Bachelor’s thesis deals with the temperature dependence of the density of solid and liquid materials. First of all I measured the density of solid and liquid materials, from which I made an overview. In the next section I focused on application of volumetric and length expansion in practice and made a table of densities of materials and their appropriate temperature coefficients of volumetric or length expansion. Last section focuses on the practical measurement with one of the methods and their automation.
Determination of material volume expansion
Keywords: Hustota; objem; teplotní závislost; objemová roztažnost.; Density; volume; temperature dependence; volume expansion.