Atypické využití karuselového soustruhu - Ondráček, Ivo (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Diplomová práce se v první části zabývá stručnou rešerší soustružnických operací a charakteristikou svislých soustruhů s popisem jednotlivých částí. Dále jsou uvedeny možnosti i typický sortiment svislého soustruhu a představitelé českých výrobců svislých soustruhů. V rámci druhé části se práce zabývá vypracováním návrhu technologie výroby vytipované součásti včetně NC programu. Nejprve je zvolena součást a materiál, je navržen polotovar, jsou vybrány vhodné stroje i nástroje a nakonec je vypracován technologický postup výroby. Závěr práce obsahuje technicko–ekonomické zhodnocení, kde jsou řešeny celkové náklady na výrobu.

The first part of the diploma thesis deals with a brief research of turning operations and the characteristic of vertical lathes with description of individual parts. There are described possibilities and a typical vertical lathe assortment and also representatives of Czech manufacturers of vertical lathes. In the second part, the thesis deals with elaboration of the design technology production of the selected component, including the NC program. First, a component and material is selected, a semi-finished product is designed, suitable machines and tools are selected and finally a technological process of production is developed. The conclusion of the thesis contains the technical–economic evaluation, where the total costs of production are solved.
Atypical use of a carousel lathe
Keywords: Svislý soustruh; soustružnické operace; technologie výroby; NC program; obráběcí nástroj.; Vertical lathe; turning operation; production technology; NC program; machine tool.