Hydraulické ztráty v potrubí - Štefan, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Práce pojednává o vlivu délkových třecích ztrát v potrubí. Je zde uveden výpočet ztrátové měrné energie pomocí Darcy-Waisbachova vztahu, výpočet součinitele tření pro tři oblasti turbulentního proudění s využitím dostupných vztahů a jejich porovnání na základě průměrných absolutních odchylek vypočtených hodnot od hodnot z Nikuradseho diagramu. Výsledkem je doporučení nejpřesnějších vztahů pro výpočet v jednotlivých oblastech, grafické vykreslení vztahů do Nikuradseho diagramu a zhodnocení jejich výpočtové náročnosti.

The work deals with the effect of friction losses in pipes. Calculation of specific energy losses using the Darcy-Waisbach relationship. Calculation of friction coefficient in all areas of turbulent flow using the relations available, their comparison on the basis of average absolute deviations of calculated values from the values of Nikuradse chart. The result is the most accurate relations recommendations for the calculation of in different regions, graphic depiction of relations in Nikuradse diagram and evaluation of their performance.
Hydraulic losses in pipes
Keywords: Délkové třecí ztráty v potrubí. Vztahy pro výpočet součinitele tření. Nikuradseho a Moodyho diagram. Určení číselných koeficientů pomocí Gauss-Newtonovy metody.; Measuring the friction loss in pipes. Relations for calculating the coefficient of friction. Nikuradse and Moody chart. Determination of number of coefficients using the Gauss-Newton method.