Separace mechanismů zavírání únavových trhlin - Kubíček, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Předkládaná dizertační práce se zabývá mechanismy způsobující předčasné zavírání trhlin a jejich separací. Fenomén předčasného zavírání únavových trhlin významně ovlivňuje odhad zbytkové únavové životnosti uvažované konstrukce a jejích komponent. Dizertační práce se podrobně věnuje stanovení plasticky indukovaného zavírání únavové trhliny (PICC) pomocí metody konečných prvků a pomocí strip-yield modelu, a to i při proměnné amplitudě zatížení, kdy dochází ke zpomalování, respektive zrychlování, růstu trhliny. Následně prezentuje nový přístup k určení předčasného zavírání trhlliny způsobeného drsností lomových ploch (RICC) a přítomnou oxidickou vrstvou (OICC). Díky separaci jednotlivých mechanismů zavírání únavové trhliny je v závěrečné části dizertační práce navržena nová metodika stanovení zbytkové únavové životnosti s uvážením interakčních efektů a její srovnání s experimántálně obdrženými daty.

The presented doctoral thesis focuses on the mechanisms causing premature crack closure of crack faces and their separation. The phenomenon of premature fatigue crack closure significantly influences the estimation of residual fatigue life of considered structure and its components. The dissertation deals in detail with the determination of plasticity induced crack closure (PICC) using the finite element method and the strip-yield model, even under variable load amplitudes, where crack growth slows down or accelerates. It also presents a new approach to determining premature crack closure caused by the roughness of fracture surfaces (RICC) and the presence of an oxide layer (OICC). By separating the individual mechanisms of fatigue crack closure, the final part of the dissertation proposes a new methodology for determining residual fatigue life with consideration of the interaction effects and their comparison with experimentally obtained data.
Separation of fatigue crack closure mechanisms
Keywords: Zavírání trhliny; plasticky indukované zavírání trhliny; zavírání trhliny způsobené oxidy; únavová trhlina; zbytková životnost; vysokocyklová únava.; Crack closure; plasticity-induced crack closure; oxide-induced crack closure; fatigue crack; residual lifetime; high cycle fatigue.