Studium chování plastického maziva v hladovějícím elastohydrodynamicky mazaném kontaktu - Kuňák, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Tato diplomová práce je experimentální studií plastických maziv v hladovějícím elastohydrodynamicky mazaném (EHD) kontaktu. Tloušťka mazacího filmu je měřena pomocí experimentálního tribometru ložiskového kontaktu s využitím optické interferometrie a vysokorychlostní kamery. Experiment je zaměřen na studium vlivu počtu valivých elementů a porovnání výsledků získaných na jednokontaktním tribometru a na modelu reálného ložiska.

This diploma thesis is an experimental study of grease lubrication in a starved elastohydrodynamic lubricated (EHL) contact. Lubricating film thickness is measured with tribological experimental device ball-on-disc using optical interferometry and high speed camera. The experiment is aimed at a comparison of results acquired by ball-on-disc device and full scale axial bearing. In addition, this paper also investigates the influence of number of the rolling elements (overrolling time) on the resulting film thickness.
Study of starvation in a grease-lubricated elastohydrodynamic contact
Keywords: plastické mazivo; hladovění; elastohydrodynamický kontakt; grease; starvation; elastohydrodynamic contact