Energeticky efektivní horská chata - Němec, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2014)
Diplomová práce vychází z návrhu energeticky efektivní horské chaty v horském středisku Čenkovice. Na zadaném pozemku se v současné době nachází stávající objekt horské služby. Pozemek je většího rozměru, středně svažitý, porostlý vyššími dřevinami. Stávající objekt je z dřevěné konstrukce a je již nevyhovující potřebám horské služby. Koncept nového objektu HS je docílit co nejmenší spotřeby energií z veřejné sítě na provoz budovy a zároveň snaha co nejmenší zátěže na životní prostředí při výstavbě. Nový objekt je navržen z velké části z přírodních materiálů, nejvíce pak ze dřeva, které tvoří nosnou konstrukci a je jím i zateplen. Dům je obdélníkového tvaru, se 2 nadzemními podlažími a galerií. První patro slouží HS, druhé patro pro pobyt instruktorů lyžařské školy. Obytné místnosti jsou orientovány na jihozápadní stranu. Objekt využívá solární energii na provoz a je větrán nuceně.

Master´s thesis is based on the design of energy efficient huts in the mountain resort Čenkovice . The specified property is currently located existing building mountain rescue . Land is the bigger size , medium steep , overgrown with trees higher . The existing building is of timber construction and is already inadequate to the needs of mountain rescue . The concept of the new HS object is to achieve the lowest power consumption of utility power to operate the building and to endeavor the least possible burden on the environment during construction. The new building is designed largely from natural materials , mostly of wood that form the supporting structure and it is well insulated. The house is rectangular in shape , with 2 floors and galleries. The first floor serves HS , second floor stay for ski school instructors . The rooms are oriented to the southwest side . The building uses solar energy to power and ventilation is forced.
Energy efficient mountain chalet
Keywords: Solární energie; dřevo; úspora; životní prostředí; energeticky úsporná chata; dřevovláknitá izolace; vzduchotechnika; lepené dřevěné panely; pozemek; les; zahrada; projekt; odborný návrh; nosník; kopec; základová deska; pěnosklo; Solar energy; wood; saving; environment; energy efficient challet; fiberboard; air conditioning; bonded wood board; plot; forrest; garden; project; professional design; beam; hill; ground desk; foamglass