Analýza kritických míst v dopravě - Doležel, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2024)
Diplomová práce se zabývá úpravou pěti vybraných míst křížení silniční dopravy. Hlavní komunikace v těchto místech křížení silniční dopravy jsou dvoupruhové směrově nerozdělené. Řešená místa křížení silniční dopravy jsou lokalitou častých dopravních nehod a nedodržování nejvyšší dovolené rychlosti vozidel. Předmětem diplomové práce je popis změn dopravního značení ve vybraných typových stykových křižovatkách. Následný výběr pěti vlastních stykových křižovatek, dopravní průzkum těchto lokalit a návrh výkresových dokumentací spočívajících v úpravě svislého dopravního značení a vodorovného dopravního značení, které poslouží ke stabilizaci dopravy a minimalizaci výskytu dopravních nehod.

The diploma thesis deals with the modification of five selected road traffic crossing points. The main roads at these road traffic crossing points are two-lane directionally undivided. The addressed road traffic crossing points are the location of frequent traffic accidents and non-compliance with the maximum permissible vehicle speed. The subject of the diploma thesis is a description of changes in traffic signs at selected type of intersections. Subsequently, the selection of five actual intersections, a traffic survey of these locations and the design of drawings consisting in the modification of vertical traffic signs and horizontal traffic signs that will serve to stabilize traffic and minimize the occurrence of traffic accidents.
Analysis of critical places in road transport
Keywords: křižovatka; silnice; dopravní průzkum; svislé dopravní značení; vodorovné dopravní značení; sčítání dopravy; Crossroads; road; traffic survey; vertical roads markings; horizontal road markings; traffic census