Termoakustické měření výkonu ultrazvuku - Vysoudil, Ladislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Zadáním této práce je navrhnout konstrukční řešení termoakustického snímače a experimentálně ověřit jeho funkci pro testování intenzity ultrazvuku diagnostických systémů. Dále pak změřené výsledky porovnat s měřením pomocí hydrofonu v ultrazvukové měřicí vaně. Úvodní část práce je zaměřena na popis funkce snímačů a jejich konstrukci včetně popisu funkce a konstrukce hydrofonu. Zbytek práce se zabývá samotným návrhem termoakustického senzoru, měřením se senzorem a hydrofonem a vyhodnocením výsledků měření. Záměrem práce je ověřit funkci navrženého termoakustického senzoru pomocí srovnávacího měření s hydrofonem.

The assignment of this work is to suggest structural design of thermoacoustic sensor and experimentally verify his function for testing intensity of ultrasound diagnostic systems. Then the measured results are compared with measurement by the hydrophone in ultrasonic measuring tank. Opening part of this work is focused on functional description of sensors and their construction, including functional description and construction of hydrophone. The rest of the work deals with project of thermoacoustic sensor and measuring with sensor and hydrophone and evaluation results of measurement. Intention of this work is to verify the correct function of designed thermoacoustic sensor with the help of comparison measurement with hydrophone.
Thermoacoustic measurement of ultrasonic power
Keywords: Termoakustický senzor; hydrofon; ultrazvuk; intenzita; výkon.; Thermoacoustic sensor; hydropfone; ultrasound; intensity; power.