Odezva biologických signálu na akustickou a optickou stimulaci - Strakoš, Libor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Cílem této práce je záznam a vyhodnocení biologických signálů spjatých s činností autonomního nervového systému v reakci na podněty optického a akustického charakteru. Podněty vyvolávající změnu signálů jsou prezentovány ve formě obrázků. Týkají se změn barev, základních symbolů a kolorifikace neutrálních fotografií pomocí odlišných barevných vzorů. Akustická stimulace je zastoupena úlekovými podněty ve formě krátkých impulsů bílého šumu. Změny v signálech jsou statisticky či subjektivně vyhodnoceny jako změny v pocitech testované osoby. Pro získání komplexní informace vyplňují testované osoby dotazník, týkající se jejich pocitů z prezentovaných obrázků. Výsledky dotazníku jsou srovnány s odezvou signálů.

The goal of this thesis is recording and evaluating of biological signals connected with autonomic nervous system. Changes in signals are caused by optical and acoustical stimuli. These stimuli are pictures of different meaning. Colors, basic symbols and neutral pictures with variance in colorization are included. Acoustic stimulation is provided by short startle stimulus of white noise sound impulse. Changes in signals are statistically and subjectively evaluated as changes in emotional state of tested person. Tested people fill in a questionnaire about their feelings. Results of signal processing and questionnaire are compared at the end.
Response of biological signals during acoustic and optical stimulation
Keywords: biosignály; emoce; optická stimulace; akustická stimulace; úlekový mechanismus; PPG; EMG; HRV; EDA; biosignals; emotions; visual stimulation; acoustic stimulation; startle mechanism; PPG; EMG; HRV; EDA