Tažení pocínovaného ocelového plechu - Hudousek, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
HUDOUSEK Jiří: Tažení pocínovaného ocelového plechu. Projekt vypracovaný v rámci magisterského studia předkládá návrh výroby zadané součásti - vizitkáře z pocínovaného plechu technologií tažení. Z variantního řešení konstrukce výrobku byla vybrána varianta, kdy je pouzdro sestaveno ze dvou shodných tažených dílců, které tvoří dno a víko součásti, spojení těchto dvou dílců je řešeno mezikusem v podobě plastové vložky, na kterou jsou kovové díly nacvaknuty. Pro výrobu kovových dílců bylo na základě literární studie a výpočtů navrženo tažení v nástroji s přidržovačem, dle síly potřebné ke zhotovení výtažku a velikosti nástroje byl vybrán hydraulický lis ZH 100. Součástí práce je stanovení procesních parametrů, technicko-ekonomické zhodnocení záměru a výkresová dokumentace.

HUDOUSEK Jiří: Drawing of a tin-coated metal sheet. The project elaborated in frame of master studies is submitting design of the given part production - business card case from tin-coated metal sheet by deep drawing technology. From a variations of the design of the product has been chosen option, when the case is assembled from two identical drawn parts which form the bottom and the lid of the component, the connection of these two parts is arranged by a spacer in form of a plastic insert on which the metal parts are attached. Based on the literary survey and calculations drawing in die with blankholder was designed for metal parts production, according to the force needed and tool size a hydraulic press ZH 100 was selected. Part of the work is the process parameters determination, technical and economic evaluation and drawing documentation.
Drawing of a tin-coated metal sheet
Keywords: plošné tváření; přístřih; tažení; sheet metal forming; blank; drawing