Simulace adheze a transmigrace imunitních buněk stěnou kapilár - Morgaenko, Katsiarina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
Teoretická část této práce obsahuje biofyzikální popis endoteliální vrstvy a transmigrace buněk přes tuto vrstvu. Dále popisuje charakteristiky všech důležitých komponent pro vytvoření modelu cévy in vitro (endoteliální buňky, kmenové buňky, leukocyty, Calcein AM, PKH26). Praktická část práce je věnována sestavení in-vitro modelů dvojrozměrných a trojrozměrných endoteliálních vrstev, jejich zobrazení pomoci mikroskopu a testování interakce leukocytů a kmenových buněk s těmito endoteliálními vrstvami. V závěru je navrhnut nejlepší tvar a velikost mikrofluidních systémů simulujících kapiláry.

Theoretical part of this study includes biophysical description of endothelial layer and cell transmigration through it. There is descripted characteristics of all important components used for creation of capillary model in vitro (endothelial cells, stem cells, white blood cells, Calcein AM, PKH26). Practical part of the study devotes to fabrication of two-dimensional and three-dimensional in-vitro models of endothelial layers, processing of visualization by microscope and testing interaction between leukocytes, stem cells and endothelial layer. In conclusion is proposed the best form and size of microfluidic models simulated capillary.
Simulation of adhesion and transmigration imune-cells through capillary wall
Keywords: Fluorescence; konfokální mikroskopie; Calcein; PKH26; endotelové buňky; kmenové buňky; bílé krvinky; transendotelová migrace leukocytů.; Fluorescence; confocal microscopy; Calcein; PKH26; endothelial cells; stem cells; white blood cells; transendothelial migration of leukocytes.