Analýza síťové komunikace IoT bran - Zbořil, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2022)
Současné brány internetu věcí jsou nejčastěji vyvíjené soukromými společnostmi. Toto tvoří základ pro proprietární software, o němž výrobci zveřejňují jen málo informací. Proto je pro získání znalostí o způsobů chování těchto zařízení nutné sledovat jejich síťový provoz.  Cílem této práce je prozkoumat síťovou komunikaci několika komerčně dostupných bran pro domácí použití a na základě získaných dat porovnat jednotlivé brány, ověřit výsledky již existujících studií v tomto odvětví IT a zjistit možné bezpečnostní nedostatky těchto produktů. Síťový provoz byl odchycen v rámci uzavřeného prostředí. Získaná data prošla analýzou pomocí nástrojů Zeek a Wireshark. Získané znalosti zhodnocují stav zabezpečení IoT bran pro domácnost. Odchycená datová sada je volně publikovaná za účelem dalšího výzkumu.

Modern IoT gateways are mainly developed by private companies behind closed doors. This results in a closed ecosystem, where only a tiny amount of information about traffic is available to the public. Therefore, to gain knowledge regarding the operation and communication of such gateways, it is necessary to examine and analyse network traffic flowing to and from such gateways. This thesis's primary goal is to capture and process network traffic data of multiple commercially available gateways intended for home use, analyse their communication behaviour, compare the results to other studies carried out in this area, and discuss possible attacks on used gateways, based on gathered data. Communication data were obtained by deploying a controlled environment and analysed using Zeek, together with Wireshark software. Collected communication data can be further used by researchers in the areas of networking or security.
IoT Gateways Network Communication Analysis
Keywords: Internet věcí; brány internetu věcí; analýza síťového provozu; útoky na zařízení internetu věcí; IoT; IoT gateways; network traffic analysis; attacks on IoT devices