Generování nestandardních paketů a datových toků na síti Ethernet pro účely výuky - Mošnerová, Tereza (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Tato diplomová práce se zabývá tvorbou nestandardních datových toků, které obsahují skrytou informaci. Pro generování takových paketů je využíván nástroj Ostinato, ve kterém lze volit protokoly na jednotlivých vrstvách síťového modelu TCP/IP dle preferencí, přidávat a libovolně upravovat jednotlivé bajty dat pomocí polí HexDump. Pro skrytí dat jsou využívána různá pole na vrstvě síťové, transportní i aplikační. Vygenerované varianty paketů jsou snadno modifikovatelné a mohou sloužit například jako zadání projektů pro předměty Komunikační technologie a Pokročilé komunikační techniky vyučované na VUT. Kromě návrhu datových toků jsou také testovány limitace velikostí vkládaných dat u jednotlivých možností. Funkčnost generovaných paketů je ověřována programem Wireshark. Výsledkem je celá řada souborů formátu .ostm a .pcapng včetně textového souboru s jejich přehledným popisem.

This diploma thesis is aimed at the process of generating non-standard data streams that contain hidden information. For this purpose a software called Ostinato is used. Ostinato allows to select protocols on the individual layers of the TCP/IP network model according to the needs and preferences, and moreover, data bytes can be inserted and modified arbitrarily using the HexDump fields. Various fields of the TCP/IP protocols are used to hide data on the network, transport and application layers. The generated data packets can be easily modified which enables to create several other versions of them. These can serve, for example, as a semestral project assignment for the subjects Communication Technology and Modern Communication Techniques taught at BUT. In addition, the size limits of the inserted data of the individual data packet options are tested. The functionality of the generated packets is verified by Wireshark. As a result, several .ostm and .pcapng files including a text file with their clear description are provided.
Generating non-standard packets and data flows on Ethernet networks for teaching purposes
Keywords: TCP/IP; Ethernet; generování nestandardních paketů; datový tok; skrytá informace; pole; DHCP; DNS; ICMP; MLD; QUIC; UDP; Ostinato; Wireshark; TCP/IP; Ethernet; non-standard packet generation; data flow; hidden information; field; DHCP; DNS; ICMP; MLD; QUIC; UDP; Ostinato; Wireshark