Segmentace amyloidních plaků v mozcích transgenních potkanů na základě mikroCT dat - Kačníková, Diana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
Prítomnosť amyloidných plakov v hipokampuse upozorňuje na výskyt Alzheimerovej choroby. Manuálna segmentácia amyloidných plakov je veľmi časovo náročná a zvyšuje čas, ktorý môže byť využitý na sledovanie distribúcie amyloidných plakov. Distribúcia nesie významné informácie o progrese ochorenia a vplyvu potencionálnej terapie. Automatická alebo poloautomatická segmentačná metóda môže viesť ku značnému ušetreniu času, ktorý je pri rýchlom progrese choroby veľmi potrebný. Táto práca obsahuje popis amyloidných plakov a CT zobrazovacieho systému. V tejto diplomovej práci sú tri implementované algoritmy, dva z nich vychádzajú z publikovaných článkov a jeden je vlastné metodického riešenie. Záverom práce je kvantitatívne vyhodnotenie presnosti implementovaných segmentačných postupov.

The presence of amyloid plaques in the hippocampus highlights the incidence of Alzheimer’s disease. Manual segmentation of amyloid plaques is very time consuming and increases the time that can be used to monitor the distribution of amyloid plaques. Distribution carries significant information about disease progression and the impact of potential therapy. The automatic or semi-automatic segmentation method can lead to significant savings in the time which are required when the disease has rapid progression. The description of amyloid plaques and the computed tomography are included in this work. In this diploma thesis are three implemented algorithms, two of them are based on published articles and one’s own methodological solution. The conclusion of the thesis is a quantitative evaluation of the accuracy of implemented segmentation procedures.
Segmentation of amyloid plaques in brains of trangenic rats based on microCT image data
Keywords: Alzheimerova choroba; amyloidné plaky; hipokampus; náhodný les; segmentácia; transgénne potkany; výpočtová tomografia; Alzheimer disease; amyloid plaque; hippocampus; random forest; segmentation; transgenic rats; computed tomography